Thursday, August 26, 2010

Bolivia... een verademing!

Na een stresserende rit naar de luchthaven, een strenge veiligheidscontrole en twee relatief korte vluchten, eentje van Bogotá naar Lima en dan in de transit voor een uur of 5, en dan Lima - La Paz, komen we uitgeput aan in de piepkleine luchthaven van El Alto, Bolivia rond half één ´s nachts. Ik word het meteen gewaar: mijn benen zijn spaghetti, mijn hoofd tintelt... we zijn op ongeveer 4.000m. Tegen 2u ´s nachts liggen we in bed...

Maar, we worden beloond... La Paz lost de verwachtingen helemaal in: een grote stad, maar het is er toch rustig, het verkeer is druk, maar niet gejaagd, mensen zijn vriendelijk en heel gewoon. Het lijkt ook zo op de omgeving en mensen van Cusco. Wat een verschil met het hectische, stresserende en gejaagde Bogotá!

De eerste dag wordt gevuld met praktische zaken en vooral: rustig aan, rustig aan... op deze hoogte loop je niet eventjes door de straten die omhoog en omlaag gaan. De volgende dagen lopen we door de stad en kijken wat we gaan doen in de komende weken, naast de stad bezichtigen. Op een mirador (uitzichtplaats) ontmoeten we Luisa en Iris, die kinderopvang doen. Iris is een Duitse die vrijwilligerswerk doet in de kinderopvang, Luisa werkt er vast. We babbelen wat over Bolivia, België, de bezienswaardigheden, El Alto en de problemen daar.

Vandaag zijn we alvast naar dé archeologische site van Bolivia geweest: Tiwanaku, een beschaving van +/- 1500 v. Chr., supergoeie gids en indrukwekkende site, zeker de astronomische tempel met de bekendste foto van de site. Ook het museum met de keramiek die gevonden werd, was de moeite: gedetailleerde beeldjes, potjes enz... die ze toen al maakten. En last but not least demonstreert onze gids een megafoon van die tijd, een speciaal gevormd gat in de muur zorgt ervoor dat het geluid dat er doorheen gaat, enorm versterkt eruit komt.

Op de heen- en terugrit over de altiplano, zien we wat Bolivia nog meer zal brengen: weidse landschappen, een kleurrijke en eenvoudige bevolking en zoveel om te zien... als dit nog maar een voorsmaakje is...

No comments:

Post a Comment